OMURGA DEĞERLENDİRİLMESİNDE YENİ NON-INVAZIV & YÜKSEK GÜVENİRLİLİKLİ YÖNTEM ‘SPINAL MOUSE’

OMURGA DEĞERLENDİRİLMESİNDE YENİ NON-INVAZIV & YÜKSEK GÜVENİRLİLİKLİ YÖNTEM ‘SPINAL MOUSE’

OMURGA DEĞERLENDİRİLMESİNDE YENİ NON-INVAZIV & YÜKSEK GÜVENİRLİLİKLİ YÖNTEM ‘SPINAL MOUSE

 

Omurganın hareketliliği, fonksiyonu ve eğriliğinin ölçümü için gonyometre, spondilometre, kifometre, inklinometre, esnek eğri, parmak ucunun yere olan mesafesi, şerit ölçüm yöntemi ve Schober indeksi gibi çeşitli methodlar geliştirilmiştir. Fakat bu yöntemlerin çoğu zayıf geçerlilik ve güvenilirliğe sahiptir. Ve uygulaması oldukça zaman alır. Daha yüksek doğruluğa sahip ve çoğunlukla tercih edilen diğer yöntemler ise X-Ray (Röntgen) ve CT (Bilgisayarlı tomografi) dir. Ancak radyasyonun insan sağlığına yönelik biyolojik etkileri vardır. Bunlardan en önemlisi kanser riskini artırmasıdır. Ayrıca artan popülasyonla birlikte artan CT ve X-Ray kullanımının ileride halk sağlığı sorunlarına yol açacağı konusunda endişe duyulmaktadır. MRI (Manyetik Rezonans Görüntüleme) radyasyon kullanmadan omurganın muayene edilmesine imkan tanır ancak bu yöntem de oldukça maliyetlidir.

 

Omurganın fonksiyonunun ve işlevselliğinin değerlendirilmesinde, ayrıca skolyoz gibi tekrar muayene ve takip isteyen deformitelerde düşük maliyetli, uygulaması kolay ve girişimsel olmayan(non-invaziv) yöntemler tercih edilmektedir. Yapılan bir çalışmada yeni ve girişimsel olmayan yeni bir yöntem olan, omurganın eğriliği, fonksiyonu ve işlevselliğini değerlendirilmek için Spinal Mouse değerlendirilmiştir.

 

Çalışmaya bel ağrısı ve en az 2 aydır sırt ağrısı problemi olan yetişkinler dahil edilmiş, geçmişte omurga cerrahisi geçirenler, kalıcı hareket kısıtlılığı olanlar dahil edilmemiştir. Omurganın hareketliliği Spinal Mouse bilgisayar destekli kablosuz telemetri cihazı ile değerlendirilmiştir. Bu taşınabilir cihaz omurganın çıkıntıları boyunca gezdirilmiş, eş zamanlı olarak 2 boyutlu görüntüsü bilgisayar ekranına aktarılmıştır. Toplamda 24 parametrede çalışılmış, sagital düzlemde 24 parametrenin 22’si , frontal düzlemde ise 17’si yüksek ve iyi güvenirlilik göstermiştir.

 

Sonuç olarak Spinal Mouse, bel ve sırt ağrısı olan hastalarda omurganın deformitesi ve hareketliliğinin değerlendirilmesinde yüksek geçerlilik ve güvenirlilik göstermiştir. Bu da bizlere yeni bir non-invaziv (girişimsel olmayan), uygulaması kolay ve düşük maliyetli bir yöntem imkanı yaratmıştır.

 

Bizlerde merkezimizde bu yeni, güncel ve yüksek güvenirlikli yöntemi sizler için uygulamakta büyük heyecan duyuyor ve sizleri en kısa zamanda merkezimizde görmeyi bekliyoruz. Sağlığınızı bozmadan sağlığınızı korumak için her zaman yanınızdayız.

Enter your keyword